Jag spenderade majoriteten av min lediga tid förra veckan på en enda grej och skyller alltså allt aktuellt jag missat sedan sist på TikTok-serien “Who TF Did I Marry”. Precis som resten av internet har jag varit besatt av Reesa Teesa’s historia i 55(!) delar om hennes äktenskap med en patologisk lögnare. Totalt är serien över åtta timmar lång och in i minsta detalj får vi följa Reesas historia med mannen hon kallar “Legion”. Från första dejten, samboskap och graviditet till fejkade husköp, giftermål och hur hon inser att han ljugit om precis allt. I mitten av förra veckan hade serien över 122 miljoner visningar och varje enskild video klockar in på goda fem miljoner views plus. Värt att nämna är att hon inte alls är känd på plattformen sedan tidigare.
Det jag tycker är mest spännande är formatet. Historien är sjukt fängslande, trots att hon bara sitter rakt upp och ner och snackar och innehållet håller Netflixklass (de smider väl säkert redan planer kring filmatisering). Jag har aldrig sett det här sättet att publicera videos på TikTok tidigare, det är som en riktigt spännande podd. Hon nämner i en video att hon lagt upp historien i 55 delar á 10 minuter just för att man ska kunna lyssna på den som en ljudbok. Otroligt smart, både content- och timingmässigt. Här är mina två cents kring varför jag tror serien exploderat på www:
Det är ett algoritmiskt genidrag. TikTok har väl absolut någonstans varit ansiktet utåt för korta klipp, kort attentionspan och endless scroll, men sedan appen lanserade möjligheten att publicera tiominutersvideos för nästan exakt två år sedan har de pushat för längre innehåll. The Drum spanade till exempel i december i fjol att 2024 är året längd börjar flyga även hos tittarna – och Who TF Did I Marry är ett perfekt instegsformat för långt TikTok-innehåll. Serien går att lyssna på utan att behöva ha blicken på skärmen, vilket gör att man som tittare kan ha appen i rullning när man diskar, går på promenader, tränar eller veckohandlar. Precis som en podd eller ljudbok alltså. Klart att TikTok älskar det och bidrar till spridningen, det är väl exakt detta de försökt få igenom de senaste två åren. Snacka om guldgruva. Äntligen hittade någon formatet som fick tittarna att svälja betet.
På tal om just korta klipp, kort attentionspan och endless scroll spår jag att det är på väg bort. Eller i alla fall att det är på väg att byta form. Srcollandet och att ständigt matas med nya intryck, ansikten, kommentarsfält, ämnen och saker att tycka kring kanske snarare har börjat trötta ut oss? Istället levereras dopaminkickarna av det trygga och bekanta. Som samma röst i åtta timmar. Lite på samma sätt som vi väljer serier framför film, för att det ger större ROI för den samtidsvaluta som är tid. Efter tre avsnitt känner man karaktärerna, slipper börja om och får dessutom kicken av att ha vad som känns oändligt med plöjtimmar framför sig. I framtiden tror jag att de kreatörer man gillar och vars innehåll lirar med ens intressen kommer premieras över det man aldrig tidigare sett förut, och att ribban för att följa nya influencers och kreatörer höjs.
Ovan två punkter i kombination med den kollektiva besattheten av true crime gör Who TF Did I Marry till en cocktail som gjord för att bli viral. Och just den kollektiva besattheten av true crime är särskilt stor bland kvinnor: SvD tog till exempel senast i torsdags upp forskning som visar att orsaken till det bland annat är för att det lär kvinnor hur de själva ska undvika att hamna i liknande situationer. Vilken ljus tid vi lever i. Jag tror att Reesa Teesas historia levererades i exakt rätt tid, i exakt rätt format och att vi kommer få se många fler långbänkare med detaljerade livsöden på TikTok framöver.
Att spendera åtta timmar TikTok-podd fick mig också att fundera kring det halvtrista faktumet att alla sociala medier bara blir mer och mer lika varandra. YouTube satsar på korta klipp, TikTok på långa och på Instagram är det gå rörligt eller gå hem. Och nu är det podcasts på sociala medier också? Vad händer när allt bara är samma? Kommer vi sluta kanalanpassa innehåll och vilken plattform vinner när ingen längre har en nisch? BeReal? Lol skoja. Nåväl. Etik i sociala-medier-natten.
Summa summarum: Har du åtta timmar över vet du vad jag tycker du ska plöja.
Det blev tydligen en huvudrätt istället för flera snacks idag. Men några korta hinner vi kanske med? Mot resterande www-snacks-vecka. Om det finns någon röd tråd? Givetvis inte!
🥪 Om Gen Z är uppvuxna på sociala medier, vad är då inte generationen efter det, aka gen Alpha? De är så pass födda på internet att det finns tioåringar som till och med är renodlade contentkreatörer, kan försörja sig som influencers och har fler miljoner på banken än år fyllda. Inte inte oproblematiskt. Läs! (El País)
🥪 Det har varit (är?) lite internetbeef mellan Billie Eilish och kreatörer på TikTok. Närmare bestämt om de sistnämndas vara eller icke vara på galor tillägnade kultur- och nöjesindustrin. Eilish verkar tycka det var sådär kul att People’s Choice Awards kryllade av influencers, vilket fått dem att lacka. Läsvärt om den nya eran av artister och underhållare och gränslandet mellan kultur och internet. (Fashion Magazine)
🥪 På tal om gränslandet mellan kultur och internet. Lady Gaga headlinear Fortnite Festival 2, som är en liveshow i själva spelet Fortnite Festival om jag förstått det hela rätt. Oteroligt kul att hon 2019 twittrade “what is fortnight” och nu gick ut med nyheten genom att rätta sig själv. (Variety, X)
🥪 Vad lite press på den som ansvarat över Lyle’s Golden Syrups nya varumärkesidentitet. Den brittiska sirapen har inte ändrat design på 140 år, vilket gjort den till världens äldsta oförändrade varumärke. Fram tills nu då. (CNN)
🥪 AI deepfakes av bland annat Piers Morgan, Nigella Lawson och Oprah Winfrey har använts för att göra reklam för en amerikansk influencers högst pseudovetenskapliga självhjälpskurs. Det gillar de inte. Förståeligt. (BBC)
🥪 På tal om att återvända till det trygga och bekanta, har ni hört att det är en grej att se om Girls? Lena Dunhams serie från 2012 alltså. Jag blev vuxen tillsammans med serien och ser om den minst en gång om året. Helt otrolig, och jag är så avundsjuk på alla som har den framför sig. Fin intervju med Dunham om Girls uppsving och om att hon nu är aktuell med huvudrollen i filmen “Treasure”, baserad på novellen “Too many men”. (Variety)
🥪 Intressant läsning om den där kompisen som är bäst på att få en att känna sig sedd, alltid får andra att känna sig inkluderade i en grupp och är den man helst vänder sig till för stöd. Vad behöver man för skills för att vara så socialt kompetent, vad krävs för att anses likeable och hur har man mer meningsfulla konversationer? Spoiler: ställ frågor, bekräfta den du pratar med och känn av stämningen i ett rum. Forskning visar till exempel att omtyckta personer (som i essän beskrivs som superkommunikatörer) ställer upp till 20 gånger så många frågor än genomsnittet. (Time)
🥪 På torsdag är det skottdag. Något som i alla fall jag inte lagt så mycket tankekraft på i mitt liv är hur viktig dagen är för att det vi känner till som normalt ska tuffa på. Men det är en jätteviktig dag? Ändå lite mindblowing läsning signerat El País om hur skottdagen kom till och vad som skulle hända om vi skulle plocka bort den där extradagen var fjärde år. Inom några hundra år skulle vi fira jul på sommaren, högtider som styrs av månen skulle bli jättesnurriga och sättet vi odlar och planterar skulle förändras helt. Bland annat.
Hörs om en vecka! Hoppas din tisdag blir fin och snäll. Haj och TACK för att du prenumererar, det gör mig glad.
Intressant läsning och många bra tips! Tack! Jag tror helt som du gällande längre format och trygga röster gällande content. Särskilt när våra flöden mer och mer fylls med syntetiskt AI-innehåll. Vilken plattform man ”landar” på kommer nog handla mycket om demografi. Förhoppningsvis gör fler som Meta planerar med Threads och möjliggör korspublicering med ActivityPub så kan innehåll flöda friare mellan plattformar och fler tjänster kan byggas som samlar innehåll från olika håll på anpassade sätt (dröm!).
Det blir en solklar FÖLJ på ditt nyhetsbrev (tipset kom från Fredrik Wass) 👌